Hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar innebär att blod inte kommer fram

Blodkärl proppas igen

De flesta känner någon som har blivit sjuk eller dött av en hjärt- och kärlsjukdom. De här sjukdomarna är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Idag så vet vi mycket mer om vad som orsakar den här typen av sjukdomar och därför så finns det mycket att göra i förebyggande syfte. När man talar om hjärt- och kärlsjukdomar så menar man sjukdomar som drabbar hjärtat och blodkärlen så att blodets cirkulation förhindras eller helt stoppas. Här är sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke välkända, men det finns även andra sjukdomstillstånd som beror på skador i det kardiovaskulära systemet.

Symptomen för de här sjukdomarna kan variera och det är inte alltid som man upplever smärta eller trötthet för att man till exempel har en blodpropp någonstans i kroppen. Ofta så är det dock så att ett drabbat område blir ömt och att man känner av att något inte stämmer. Vid det här laget så kan man söka vård och få en utredning där man kan finna eventuella blodproppar och se om man kanske behöver ta till blodförtunnande medicinering eller rentav utföra en bypass operation för att återställa kroppens hälsa.

Hur kan man undvika hjärt- och kärlsjukdomar?

Det här är en viktig fråga för många kan faktiskt påverka risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns dock några saker som man inte kan göra något åt och det är sin ålder, om man är kvinna eller man och om man eventuellt har genetiska faktorer som innebär att man löper en större risk för den här typen av sjukdomar. Det är känt att män i större grad än kvinnor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, men det finns ingen som alls inte löper någon risk så det är viktigt att vara medveten om vad som kan orsaka problem med blodproppar och kärlkramp.

Det finns riskfaktorer som alla bör vara medvetna om och här finner vi först och främst rökning. Rökningen är ett bra sätt att öka risken för att skada kroppen på. Sedan så kan man se att högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes, stress och bukfetma utgör riskfaktorer. Om man vill undvika att bli sjuk i en hjärt- och kärlsjukdom så bör man alltså se över sin livsstil. Åtgärder som att sluta röka, att gå ner i vikt och att motionera och ändra sin livsstil för att bli av med negativ stress kan vara det som gör skillnaden mellan att förbli frisk och att bli sjuk. Ett första steg mot att minska risken för dessa fruktansvärda sjukdomar kan vara att se över sin kosthållning. Att byta ut fet mat och mycket kött mot mer sallad, chiafrön, sojabaserad mat, bär mm. När det handlar om blodfetter så är det viktigt att förstå att det handlar om kolesterolet som kallas för LDL och som delvis produceras i kroppen av levern och som vi delvis får i oss via födan. Det här kolesterolet blir farligt när kärlväggar har skadats för då kan det ta sig in i kärlen och leda till farliga skador. Med tanke på detta så kan man ju förstå varför det är så viktigt att se över sin livsstil och att undvika ytterligare risk då man kanske redan har skadat kärlen och inte vill förvärra situationen.

Det allra farligaste anses vara bukfetman så fett omkring magen bör ses som en varningssignal om att det är tid att börja motionera och att äta på rätt sätt för att förebygga allvarliga sjukdomstillstånd.